Khamis, 22 Januari 2009

Siager dan piaren dan masakan ampap

Tags

Selepas mengunjungi Sushi King kelmarin, saya terfikir banyak perkara. Alangkah baiknya jika orang-orang kita juga mempopularkan makanan tradisinya. Orang Iranun boleh berbangga dengan siager dan piaren, atau kalau bagi orang Bajau di KB disebut pancak yu dan ampap itu. Banyak yang boleh diperkenalkankepada dunia luar. Kalau tak percaya, carilah buku Iranun Traditional Cooking karangan Hadijah Teng Abdullah (Puan Sri Hadijah Teng-isteri Tan Sri Pandikar Amin Haji Mulia) yang diterbitkan di Singapura sekitar tahun 80-an dan kini boleh didapati di Perpustakaan.


Saya sendiri, kalau rindukan kampung, sering mencari restoran yang menjual makanan tradisi.
Alangkah baiknya kalau lebih banyak gaya masakan Iranun dan Bajau yang diperkenalkan di hotel-hotel supaya ia turut dicicipi oleh pelancong.

Saya sendiri sudah lama tidak memasak. Sekarang mungkin tidak pandai lagi walaupun saya sering memberitahu isteri bahawa saya akan memasak untuknya. Isteri saya tak percaya walaupun saya katakan bahawa saya paling pandai buat telur mata sapi untuknya.